Axel Christiernsson

Axel Christiernsson in Heijningen is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van industriële smeervetten op klant specificatie. Axel Christiernsson heeft Technotron-IAP de opdracht gegund voor het automatiseren van een nieuwe smeervet mengketel aan de hand van Simatic PCS7 technologie.

Bij de realisatie van de smeervet mengketel is gekozen om gebruik te maken van het Siemens Simatic PCS7 systeem. De huidige decentrale Simatic Step7 PLC sturing die nabij de verschillende productie eenheden werden geplaatst is vervangen, voor één centrale Simatic PCS7 controller die aan de hand van Simatic ET200SP remote I/O stations via ProfiNet gegevens van de betreffende productie eenheid zal opvragen en aansturen. Door te kiezen voor een Remote I/O oplossing in plaats van de decentrale PLC oplossing(PLC’s die in het veld nabij de productie eenheid worden geplaatst) zal het in de toekomst voor Axel Christiernsson eenvoudig zijn meerdere productie eenheden (bijv. reactoren, ketels, dosering units en dergelijke)toe te voegen aan het nieuwe Simatic PCS7 DCS systeem.

Gezien de omvang van de installatie is de volgende hardware ingezet. De Simatic PCS7 controller is een Simatic PCS7 MEC controller die aan de hand van. ProfiNet de verschillende ET200SP remote I/O boxen die geplaatst zijn nabij de productie eenheden zal uitlezen en aansturen. Om eventuele EMC(Elektromagnetische Compatibiliteit) problemen op het ProfiNet netwerk te voorkomen is er gebruik gemaakt van glasvezelbekabeling. Daarnaast was er de specifieke klantwens, om naast de mogelijkheid om de installatie vanuit de controle kamer te bedienen er ook de mogelijkheid  zou moeten zijn voor de operator om de installatie nabij de smeervet mengketel te bedienen. Om deze lokale bediening mogelijk te maken is er een 21 inch resitive touchpaneel geplaatst, die aan de hand van Simatic PCS7 WebN@vigator de installatie bedienbaar maakt.

Aangezien het productieproces van Axel Christiernsson een batch georiënteerd proces is, hebben we gedurende ontwikkeling van de Simatic PCS7 software de ISA-88 standaard geïntroduceerd. De combinatie van het toepassen van deze ISA-88 standaard en de beschikbare Simatic PCS7 tools (Advanched Process library en Sequential Function Chart) voor het visualiseren en aansturen van het productie proces, hebben erin geresulteerd dat Axel Christiernsson een flexibel automatische smeervet mengketel heeft verkregen, om zo altijd te kunnen acteren op specifieke klant wensen.